Baklava is een van oorsprong Turkse, zoete lekkernij. Je kunt het vinden in Turkse en Griekse restaurants waar het wordt opgediend tijdens het dessert. Baklava kun je ook kopen bij de Turkse (banket-)bakker. Het is veel leuker en lekkerder als je zelf baklava maken gaat. En het is heel makkelijk. Baklava maken doe je met dit stappenplan!
De geschiedenis van Baklava gaat ver terug. Echter, er is niet een eenduidig verhaal waar de baklava echt vandaan komt. Meerder partijen claimen de uitvinder van de baklava te zijn. Eén van deze verhalen gaat zelf terug naar de 8e eeuw vóór Christus. Een Turks dorp is in het bijzonder beroemd om haar baklava, maar hiervan is bekend dat pas laat in de 19e eeuw na Christus de baklava naar dit dorp is gebracht. Hierna heeft zij zich gespecialiseerd. Hoe dan ook, je vindt baklava vooral terug in de landen die ooit hebben behoord tot het Ottomaanse (huidige Turkije) of Byzantijnse Rijk. Dit gebied loopt vanaf de Balkan tot het Midden-Oosten.
Baklava wordt gemaakt op een grote schaal en wordt daarna in kleine stukjes gesneden, zodat je de bekende, handzame hapjes krijgt. Let op, baklava is erg zoet en vettig. Het is een machtig gerecht en vanwege de hoeveelheid calorieën, kun je het ook beter niet eten als je op dieet bent. Het wordt veel geserveerd tijdens het Suikerfeest!
Om baklava te maken voor circa 15 personen, heb je nodig:
* je kunt ook walnoten nemen in plaats van pistachenoten!
Doorloop de volgende stappen en jij maakt jouw eigen baklava in een handomdraai:
Zo makkelijk is baklava maken. Eet smakelijk … Afiyet olsun!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.