afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer

 

Is de afvoer in jouw keuken of badkamer verstopt? Loopt het water niet meer weg? Dan zijn er meerdere manieren waarop jij jouw afvoer kunt ontstoppen. Met een ontstoppingsveer kun je ver in de afvoerpijp komen en een hardnekkige verstopping proberen los te trekken en draaien. Een afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer doe je met behulp van dit stappenplan!


Afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer

Met een ontstoppingsveer kun jij een verstopping in jouw afvoerpijp lostrekken en draaien. Een ontstoppingsveer is een meterslange ijzeren spiraal, vergelijkbaar met een dunne, lange trekveer. Hierdoor heeft de ontstoppingsveer de eigenschap om zich telkens weer in een rechte vorm te willen strekken, maar de veer blijft daarentegen wel uitermate flexibel.

 

Je gebruikt de ontstoppingsveer om hardnekkige verstoppingen aan te pakken die diep in de afvoerpijp zitten. Je probeert het eerst met een ontstopper en maakt de sifon schoon. Pas wanneer blijkt dat deze twee acties niet helpen, ga jet de afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer. Het is een mechanische ontstopper, in tegenstelling tot chemische ontstoppers.

 

Welke ontstoppingsveer?

Er zijn verschillende soorten en maten ontstoppingsveren. Je hebt dunne en dikkere veren. De dunne veren zijn vooral geschikt voor afvoeren met veel bochten. Denk hierbij ook aan een afvoer met een sifon, waarbij je met de ontstoppingsveer ook door de sifon moet. De veer zelf is veelal van verzinkt ijzer. Daarmee is het bestand tegen water en viezigheid, kan het tegen en stootje en is het makkelijk te reinigen. Een ontstoppingsveer is veelal voorzien van een handvat, waarmee je de spiraal op spanning kunt zetten, om zo makkelijker door bochten te komen en waarmee je uiteindelijk de verstopping losdraait. Sommige trekveren zijn mooi verwerkt in een oprolmechanisme. Andere dien je gewoon met de hand op te rollen. De lengte van de veer is belangrijk. Je wilt geen te korte veer aanschaffen, als je daarmee jouw verstopping niet oplost. Tot slot: ze kosten niet veel, zeker niet als je hiermee de hoge kosten van een loodgieter kunt besparen.

 

Stappenplan gebruiken ontstoppingsveer

Met de volgende stappen en aandachtspunten, kun jij ook een afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer:

 

Zo makkelijk is een afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer. Succes!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!