afvoer ontstoppen met chemische ontstopper

 

Loopt het water in jouw wasbak niet meer weg en heb je alles geprobeerd? Dan kun jij jouw afvoer ontstoppen met chemische ontstopper. Vanuit oogpunt van veiligheid en milieu, is het aan te raden om eerst andere methoden voor het ontstoppen van jouw afvoer te proberen. Een afvoer ontstoppen met chemische ontstopper, doe je met dit stappenplan.


Afvoer ontstoppen met chemische ontstopper

Het is heel vervelend als jouw afvoer verstopt is, waardoor het water niet meer of niet meer goed wegloopt. Er zijn verschillende manieren waarop jij een verstopping kunt verhelpen:

 

 

De optie om de loodgieter het te laten doen is een dure oplossing. Wel makkelijk. Veel goedkoper is het om het zelf te doen. De eerste vier opties uit bovenstaande opsomming zijn de stappen die jij zelf kunt ondernemen … van makkelijk tot rigoureus. Zie het gebruiken van de chemische ontstopper als laatste middel. Probeer het eerst anders op te lossen!

Als de ontstopper, de ontstoppingsveer of het schoonmaken van de sifon niets heeft uitgehaald, dan kun je overschakelen naar het gebruiken van chemische ontstopper. Chemische ontstopper is verkrijgbaar in korrels of als vloeistof, veelal op basis van natrium hydroxide (NaOH) of zwavelzuur (H2SO4).

De werking van chemische ontstopper is scheikundig: de stof is hydrolyserend. De combinatie van de chemische stof en water, doet de chemische verbinding van het opgehoopte materiaal splitsten. Haren lossen op en de vetten in de verstopping verzepen. Tevens ontstopt er warmte door de chemische reactie die ook helpen om vetten en andere ophopingen te doen smelten, waardoor ze makkelijk zijn weg te spoelen met een hoeveelheid water.

 

Voor- en nadelen chemische ontstopper

Het voordeel van een chemische ontstopper is dat makkelijk en diep kan doordringen in de afvoer tot aan de verstopping. Bochten doen er niet toe, zoals deze bij het gebruiken van de veer wél lastig kunnen zijn. Vaak wordt de klus wel geklaard door de chemische ontstopper. Chemische ontstoppingsmiddelen hebben echter ook aandachtspunten:

 

Soorten chemische ontstopper

Er zijn meerdere soorten en merken chemische ontstopper. Onderstaande merken en middelen komen relatief goed uit tests. Er zijn op internet veel forums te vinden over dit onderwerp en na onderzoek komen deze merken en producten goed naar voren.

Meerdere drogisterijketens (o.a. Kruidvat) en bouwmarkten (o.a. Karwei) bieden eigen merk ontstoppingsmiddelen aan. Deze zijn relatief goedkoper, maar de ervaringen lopen wel uiteen.

 

Zo makkelijk is een afvoer ontstoppen met chemische ontstopper. Succes!

 

Kijk voor meer informatie over afvoer ontstoppen, of kijk verder op zomaakjehetzelf.nl voor lekkere recepten en handige klustips!