• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
 

zelf kroketten maken

Posted by: hanlos    Tags:  snacks    Posted date:  januari 19, 2014  |  No comment




Een lekkere kroket kun je bij de snackbar of ‘uit de muur’ halen. Je kunt óók zelf kroketten maken. En zelf kroketten maken is helemaal niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Jij maakt jouw eigen kroket met dit stappenplan.


Zelf kroketten maken

Zelf kroketten maken is niet moeilijk. Naast natuurlijk de beste ingrediënten moet je vooral er de tijd voor nemen. Even snel wat kroketten maken is er niet bij. Trek er gerust een ruime middag en een nacht voor uit. De nacht is om de ragout te laten stijven. Je wordt er rijkelijk voor beloond met jouw eigengemaakte kroketten!

zelf kroketten makenSpreken we over de kroket, dan wordt hier de rundvleeskroket mee bedoeld. Het gaat om een ragout van rundvlees omhuld door een krokante korst. Je bakt de kroket in de frituur. Er zijn vele varianten op de kroket verkrijgbaar en dus ook te maken. Zo kun je het rundvlees vervangen door kalfsvlees. Je hebt bijvoorbeeld de aardappelkroket, garnalenkroket, goulashkroket, satékroket, groentekroket of de kaaskroket. Een kroket wordt vaak als tussendoortje (snack) gegeten, veelal in combinatie met een beetje mosterd, mayonaise of ketchup.

De kroket komt al voor in de Franse kookliteratuur begin 18e eeuw. In de Nederlandse keuken komt recepten voor zelf kroketten maken voor omstreeks 1830. Was de kroket vroeger een zeer chique gerecht, na de Tweede Wereldoorlog is de kroket een snack geworden, zoals wij deze nu nog kennen. Jarenlang was het zelfs de meest gegeten snack in Nederland, maar die plek is midden jaren ’90 overgenomen door de frikandel.

 

Benodigdheden voor zelf krokketen maken

Voor het maken van de bouillon heb je nodig:

  • 500 gram rundvlees (bij voorkeur van de borstspier, verkrijgbaar bij slager)
  • wortel en ui1 tak peterselie, fijngesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 1 wortel, schoongemaakt en in stukjes
  • 1 ui, schoongemaakt en in stukjes
  • 1 steranijs
  • 1/2 stokje kaneel
  • 1 liter water
  • middelgrote pan
  • zeef

Voor het maken van de ragout heb je verder nodig:

  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • Beetje fijngesneden peterselie
  • beetje peper, zout en nootmuskaat
  • zeef
  • indien mogelijk: kookthermometer

Voor het maken van de kroketten heb je tenslotte nodig:

  • fijn paneermeel
  • grof paneermeel
  • 2 eieren
  • 3 borden

 

Stappenplan voor zelf kroketten maken

Je gaat nu aan de slag. Zelf kroketten maken doe je zo!

  • Doe het rundvlees in de pan met 1 liter water
  • Voeg de peterselie, het laurierblaadje, de wortel, de ui, de steranijs en de kaneel toe
  • Zet de pan op laag vuur en laat voor 3 uurtjes rustig bouillon trekken
  • Je moet na 3 uurtjes ongeveer de helft van het vocht kwijt zijn. Je hebt een halve liter bouillon nodig!
  • Laat de bouillon helemaal afkoelen, dat is belangrijk!
  • Haal nu de vlees uit de bouillon en snijd het vlees in kleine, fijne stukjes
  • Laat 60 gram boter in een pan smelten en voeg 60 gram bloem toe. Gebruik voor het toevoegen van de bloem een zeef! Roer de boter en de bloem goed door elkaar en laat 3 minuten garen.
  • Voeg de afgekoelde bouillon toe, ontdaan van alle ingrediënten. Roer de bouillon en het boter-bloemmengsel goed door elkaar op een middelhoog vuur. Er moet een mooie, gladde ragout ontstaan. Indien je een kookthermometer hebt, probeer de ragout op 96 graden Celsius te houden!
  • Voeg de eerder gesneden stukjes vlees en een klein beetje fijngesneden peterselie toe en roer het door de ragout
  • Laat de ragout 4 minuten door pruttelen. Blijf af en toe roeren om aankoeken te voorkomen.
  • Voeg wat peter, zout en nootmuskaat naar smaak toe
  • Haal de ragout van het vuur en laat het afkoelen. Zet het daarna voor minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Het beste is om het een nachtje weg te zetten en de volgende dag verder te gaan.

Alles wat je tot nu toe hebt gedaan is voorbereidend werk geweest. Nu ga je echt zelf kroketten maken.

  • Zet 3 borden op het aanrecht: een bord met fijn paneermeel, een bord met 2 losgeklopte eieren en een bord met grof paneermeel
  • Neem een bolletje van de ragout ter grootte van een ijs scoop en rol van de ragout tussen je handen een mooie, gladde bal. Deze bal moet helemaal glad zijn, er mogen zeker géén naden of scheuren in zitten. Deze zorgen ervoor dat de kroket later tijdens het bakken uit elkaar zal vallen.
  • Rol de bal door het fijne paneermeel in het eerste bord
  • Rol de bal over jouw (schoongemaakte) aanrecht, waardoor de bal de vorm krijgt van een kroket in plaats van een bal
  • Rol de ‘kroket’ nu door het ei in het tweede bord
  • Rol het direct daarna door het grove paneermeel. Het grove paneermeel zal zich vanzelf hechten aan de kroket door de kroket er doorheen te rollen en het paneermeel erover te strooien. Ga in géén geval het paneermeel de kroket in drukken. Zorg ervoor dat de kroket mooi egaal en overal bedekt is
  • Jouw eerste zelfgemaakte kroket is klaar. Herhaal bovenstaande stappen om meer kroketten te maken!
  • Als je klaar bent met het maken van de kroketten, leg ze dan op een schaal in de koelkast voor nog 2 uurtjes rust. Alles kan nu goed opstijven, alvorens gebakken in de frituur te worden!
  • Bakken doe je in frituurvet op 180 graden Celsius. Bak niet te veel krokketten tegelijkertijd. Houd een baktijd van 4 – 5 minuten aan
  • Zo ‘makkelijk’ is zelf kroketten maken. Je ziet dat het werk niet veel en moeilijk is. Neem er goed de tijd voor en óók jij kunt voortaan zelf kroketten maken!
  • Eet smakelijk!

 





Related Posts

popcorn maken
november 26, 2014

  Popcorn, een lekkere snack die veel wordt gegeten bij het kijken van een film. Als je eenmaal begint met eten,...


Magnum maken
november 21, 2014

  De Magnum: heerlijk romig ijs in een dikke laag chocolade. Klinkt goed, niet? Je kunt ze in veel varianten en met uiteenlopende...


kroepoek maken (bawang)
november 18, 2014

  Kroepoek is een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. In Nederland is de kroepoek op basis van garnalen...



  • Wat wil je zelf maken?

  • Wellicht óók interessant?

    • leverworst maken
    • mosselpannetje maken
    • slavink maken
    • zongedroogde tomaten maken
    • rabarber maken
    • soepstengels maken
    • paneermeel maken
    • schnitzel maken





 
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013
We gebruiken cookies (niet zelf gemaakt) om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok