• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
 

zelf ketchup maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  januari 14, 2014  |  No comment




Ken je dat? Wil je een hamburger maken met lekker veel ketchup … ketchup op! Wat nu? Heb je alle ingrediënten in huis, dan is zelf ketchup maken een fluitje van een cent! Zelf ketchup maken doe je zo.


Zelf ketchup maken

Ketchup is een saus welke aanvankelijk wordt gebruikt in de keuken bij het bereiden van gerechten. Inmiddels is ketchup wereldwijd, vooral ook in Nederland, meer bekend als tafelsaus. Je eet het bij een snack, een stukje vlees of bij de frietjes.

De naam ketchup komt uit de Chinese taal. Het woord ‘saus’ in Chinees is ‘ketsiap’. Via twee wegen is een verbastering van deze naam bij ons gekomen. Enerzijds kennen wij ketchup, wat de verbastering is in de Engels taal. Anderzijds komt via de Oosterse keuken de ketjap tot ons, wat ook is afgeleid van het Chinese ketsiap.

Het mag duidelijk zijn dat ketchup als hoofdbestanddeel (geconcentreerde) tomaten heeft. Andere ingrediënten zijn hieraan toegevoegd voor met name de smaak. Eén ingrediënt is suiker, tot wel 24 klontjes in een fles (bron: Keuringsdienst van Waarde, oktober 2005) en daar houden veel mensen géén rekening mee.

Wil jij een lekkere ketchup waarvan jij weet wat er allemaal in zit? Dan zit er niets anders op dan zelf jouw eigen ketchup te gaan maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens heel erg lekker.

 

Benodigdheden voor zelf ketchup maken

Wat heb je allemaal nodig om zelf een heerlijke, verantwoorde ketchup te maken?

  • zelf ketchup maken1,5 kilo rijpe tomaten
  • 250 gram rode uien
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 25 gram zout
  • 80 ml rode azijn
  • 1 stengel selderij
  • 1 rode paprika
  • 4 teentjes look
  • 10 peperkorrels
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 1 takje dragon
  • 10 mosterdzaadjes
  • snufje cayennepeper
  • snufjes paprikapoeder
  • grote pan
  • pureezeef
  • enkele legen potten of (ketchup-)flessen mét deksel. Je hebt circa 600 gram saus.

 

Zelf ketchup maken doe je zo!

Je begint met het treffen van een goede voorbereiding:

  • Was en pel de tomaten. Snijd ze daarna in partjes
  • Was en pel de paprika. Snijd het daarna in reepjes
  • Maak de ui schoon en snijd deze in kleine stukjes
  • Was de stengel selderij
  • Pel de knoflookteentjes, laat deze verder heel
  • Steriliseer de potten of flessen en de deksels door deze 10 minuten in de oven te plaatsen (175 graden) of kook ze mee in water gedurende 5 minuten

Nu ga je echt aan de slag!

  • Doe de tomaten in de pan
  • Leg hier bovenop de paprika, ui, selderij en knoflook
  • Zet de pan op het vuur en laat het 60 minuten zachtjes koken
  • Af en toe doorroeren en controleren tegen aanbakken
  • Na een uur haal je de pan van het vuur
  • Haal de selderij uit de pan
  • De saus haal je door de pureezeef en roer alles nog eens goed door
  • Zet de pan weer terug op het vuur
  • Voeg de peper, kruidnagel, mosterdzaadjes, het zout, het laurierblad, een snufje cayenne- en paprikapoeder, het takje dragon en de rode azijn toe
  • Laat wederom de saus 60 minuten zachtjes doorkoken
  • Af en toe doorroeren om aanbranden te voorkomen
  • Vis de kruidnagels uit de saus
  • Voeg nu de suiker toe en laat het geheel nog eens 30 minuten pruttelen
  • Zeker nu blijven roeren, want door de suiker brandt het sneller aan
  • Haal nu ook de dragon, het laurierblad en indien mogelijk de peperkorrels uit de saus
  • In feite is de ketchup klaar. Mocht deze te dun zijn, gebruik dan in een beetje azijn opgeloste maïzena of een kant-en-klaar bindmiddel om de saus wat dikker van textuur te maken
  • Giet de nog kokende saus in de potten of flessen. Giet ze helemaal vol tot aan de rand. Doe het deksel erop en laat de potten staan waar ze staan. Ze mogen niet meer bewegen. Doordat de saus afkoelt ontstaat er een vacuüm in de pot en is jouw eigengemaakte ketchup helemaal klaar.

 

Tips bij zelf ketchup maken

De volgende tips kunnen jou helpen bij het maken van jouw eigen ketchup:

  • Je kunt een grote lepel tomatenpuree toevoegen voor de heldere rode kleur. De puree kan ook voor binden van de saus dienen
  • Door kruiden toe te voegen, kun je de smaak van de ketchup beïnvloeden. Pikante kruiden zorgen bijvoorbeeld voor een pittige saus
  • Het is essentieel dat je de potjes en deksels eerst goed reinigt. Gebruik ook bij voorkeur nieuwe deksel, of in ieder geval deksels die niet meer dan één keer zijn gebruikt. Niet goed afsluitende deksels zorgen er voor dat zuurstof bij de saus kan komen. Dit bevordert het proces van schimmelen.

 

Zo makkelijk is zelf ketchup maken! Succes en alvast … eet smakelijk!

 





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...



  • Wat wil je zelf maken?

  • Wellicht óók interessant?

    • leverworst maken
    • mosselpannetje maken
    • slavink maken
    • zongedroogde tomaten maken
    • rabarber maken
    • soepstengels maken
    • paneermeel maken
    • schnitzel maken





 
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013
We gebruiken cookies (niet zelf gemaakt) om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok