Chorizo kent haar oorsprong in Spanje. De roodkleurige, gedroogde worstsoort heeft een grove structuur. De karakteristieke smaak ontstaat door ingrediënten als knoflook, paprikapoeder en verschillende kruiden. De worst wordt veel gegeten bij de borrel, maar je kunt het ook prima gebruiken in gerechten. Je koopt een chorizo worst in supermarkt of bij de slager. Veel lekkerder is natuurlijk wanneer je zelf chorizo maken gaat. Chorizo maken doe je zo!
De geschiedenis van de chorizo gaat terug naar de 16e eeuw. Een geestelijke uit Badajoz (regio Extermadura) gebruikte de naam ‘churizo’ voor een worst. Vanuit het Catalaans vertaald, betekent deze naam: ‘druipend vet’. Dat verwijst naar het vet dat uit de worst druipt tijdens het drogingsproces. Paprika(poeder) kan pas zijn toegevoegd aan het recept, nadat de Spaanse veroveraars deze groente hebben meegenomen uit het Oosten.
Chorizo maken is niet heel moeilijk. Zorg ervoor dat je de juiste ingrediënten en gereedschappen in huis hebt, dan is het maken van de worst niet lastig meer. Dit stappenplan helpt je hierbij.
Voor het maken van een chorizo heb je het volgende nodig:
Doorloop de volgende stappen en jij maakt jouw eigen chorizo!
Je kunt vanzelfsprekend gaan experimenteren met het chorizo maken. Voeg bijvoorbeeld chilipoeder toe voor een meer pittige smaak. Of kruidnagels voor een kruidige smaak.
Zo makkelijk is chorizo maken. Eet smakelijk!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.